BAARN - Onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen ontdekten dat je zoutinname beperken mogelijk meer kwaad dan goed doet. Bij mensen met hartproblemen vergroot het juist hun kans om te overlijden.

De wetenschappers analyseerden 67 eerdere onderzoeken onder ruim 40.000 mensen.

Minder zout eten bleek het cholesterol met 2,5 procent te doen stijgen en een bepaald type vet met 7 procent te verhogen, wat bloedproppen kan veroorzaken.

Weinig zout eten zorgt er volgens de onderzoekers ook voor dat de nieren meer van het proteïne renine en het hormoon aldosteron gaan produceren, stoffen die in verband staan met hoge bloeddruk.

De gangbare opvatting is dat zout nu juist de bloeddruk verhoogt bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Veel andere wetenschappers zijn dan ook sceptisch over dit onderzoek.

Advies
Het Voedingscentrum adviseert volwassenen om dagelijks maximaal zes gram zout te eten. Je krijgt al snel te veel binnen, omdat aan hartige producten vaak flink wat zout toegevoegd wordt.