DEN HAAG - Een doorstart van het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) komt er definitief niet.

De stichting Nictiz heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Er was te weinig belangstelling voor het project vanuit huisartsen, huisartsenposten en apothekers, stelt Nictiz.

Hierdoor was de financiële basis te mager.

Voor 2012 zou het project voor de uitwisseling van patiëntengegevens 10 miljoen euro kosten. Als de artsen en apothekers 7,2 miljoen aan inkomsten zouden garanderen, was dat voldoende om te beginnen. Maar er kwam slechts 5,6 miljoen aan toezeggingen binnen, aldus Nictiz.

Volgens een woordvoerder heeft het besluit ook grote consequenties voor Nictiz zelf. Waarschijnlijk verliest meer dan de helft van de ongeveer 100 personeelsleden hun baan.

'Onbegrijpelijk'

Het is onbegrijpelijk dat het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) definitief van de baan is. Dat is de reactie van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) op het besluit van Nictiz om te stoppen met een doorstart van het EPD.

Volgens de ziekenhuizen betekent dit besluit dat medisch specialisten minder snel toegang kunnen krijgen tot de dossiers van patiënten. ''En dat in een tijd waarin patiënten steeds verder reizen naar ziekenhuizen voor behandelingen, en het belang dus steeds groter wordt'', zegt een woordvoerder.