BAARN - Uit nieuw onderzoek van Brown University blijkt dat de huid direct 'weet' dat hij blootgesteld wordt aan UV-straling zodra je in de zon komt.

Voor de meeste mensen is bruin worden een simpel proces: je gaat in de zon liggen en na een paar uur krijg je een kleurtje. Voor wetenschappers is de reactie van de huid op zonlicht een groter mysterie.

Voorheen dachten ze dat de huid pas na een aantal dagen melanine aanmaakt.

Lichtgevoelige receptor

Uit dit onderzoek blijkt dat de huid binnen een paar uur pigment produceert. De huid detecteert UV-straling meteen met de lichtgevoelige receptor rodopsine, die alleen in de ogen leek voor te komen. "Zodra je in de zon komt, weet je huid dat hij blootgesteld wordt aan UV-straling. Dit is een snel proces, veel sneller dan we dachten", zegt onderzoeker Elena Oancea.

Melanine

Melanine is het pigment dat huid, haar en ogen hun kleur geeft. Door bruin te worden, beschermt de huid zichzelf als het ware. De vorming van melanine blijkt al eerder te beginnen, zelfs voordat je een kleur krijgt. Helemaal perfect werkt het niet en daarom heb je ook een zonnebrandmiddel nodig.