BAARN - Onderzoekers hebben een nieuwe veelbelovende kankerbehandeling ontwikkeld. Het betreft een medicijn dat aan de tumor blijft 'plakken', maar alleen wordt geactiveerd door een bepaald licht.

Hierdoor is de behandeling heel specifiek, waardoor het weinig schade veroorzaakt aan het omliggend weefsel.

De huidige behandeling van kanker kan worden onderverdeeld in drie categorieën: vernietigen met straling, operatief verwijderen of het doden van de kankercellen met geneesmiddelen. Alle drie de behandelmethodes hebben bijwerkingen en onderzoekers proberen meer precieze behandelingen te ontwikkelen.

Onderzoekers van het National Cancer Institute, Maryland hebben nu een nieuwe behandelmethode ontwikkeld waarbij licht een sleutelrol vormt. De methode gebruikt antilichamen die zich richten op de eiwitten op de buitenkant van de kankercellen.

Aan de antilichamen is een chemische stof verbonden: IR700. Deze stof wordt geactiveerd door infrarood licht. Dit licht kan tot enkele centimeters door de huid doordringen.

Muizen

De methode is getest op muizen. Uit de resultaten bleek dat de tumor beduidend kleiner werd. Ook werd de overleving verlengd. Een groot voordeel van de behandeling is dat schade aan normale cellen wordt geminimaliseerd.

De uitkomsten van het onderzoek zijn veelbelovend. Wel is er nog veel vervolgonderzoek nodig. Vooral naar de effecten bij mensen.