BAARN - Het herkennen van emoties in gezichten of teksten staat in verband met de bloeddruk. Mensen met een hoge bloeddruk zijn minder goed in staat om boosheid, angst, verdriet of blijdschap te herkennen.

Dat stellen onderzoekers van de Clemson University. Volgens professor James McCubbin zijn sommige mensen emotioneel gedempt, waardoor zij minder goed in staat zijn om passend te reageren op emoties van anderen.

In complexe situaties vertrouwen mensen vaak op gezichtsuitdrukkingen en verbale emotionele aanwijzingen in de omgang met anderen.

"Als er sprake is van emotionele demping heb je vaak minder vertrouwen in andere mensen, omdat je hun emoties niet af kunt lezen.", legt McCubbin uit. "Het kan zelfs zo zijn dat je meer risico's neemt, omdat je dreigingen uit de omgeving ook minder goed kunt beoordelen.

Depressie

McCubbin denkt dat het gevonden verband tussen emotionele demping en bloeddruk ook een rol speelt in de ontwikkeling van hypertensie en een risico vormt voor hart- en vaatziekten. Daarnaast denkt McCubbin dat emotionele demping ook betrokken is bij aandoeningen als depressie.