Maandag 23 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Een derde van zelfmoordpogingen is schreeuw om hulp

AMSTERDAM - Van alle zelfmoordpogingen was een derde bedoeld als een schreeuw om hulp. De overlevenden geven aan dat het niet de intentie was om dood te gaan.
Door NU.nl/Jelle Kamsma

Dit blijkt uit een onlangs verschenen studie van het Trimbos Instituut die het in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft gemaakt.

Van alle Nederlanders geeft 8,3 procent aan ooit aan zelfmoord te hebben gedacht, 3 procent heeft ook daadwerkelijk een plan gemaakt om een einde aan het leven te maken.

Uit de cijfers blijkt verder dat ruim een kwart van mensen met gedachten over zelfmoord uiteindelijk een poging doet. Dit komt neer op 2,2 procent van alle Nederlanders.

Wereldwijd

Nederland ligt hiermee iets onder het wereldwijde gemiddelde. In een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie wordt geconcludeerd dat 9,2 procent van de volwassenen ooit in het leven zelfmoordgedachten heeft gehad, 3,1 procent ooit een plan heeft gemaakt om zelfmoord te plegen en 2,7 procent ooit een poging heeft ondernomen.

Vrouwen

Uit het rapport van het Trimbos Instituut blijkt dat vrouwen gemiddeld meer aan zelfmoord denken dan mannen. Ook het aantal pogingen ligt met 2,7 een procent hoger bij vrouwen.

Deze cijfers zijn opmerkelijk omdat uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal succesvolle zelfdodingen bij mannen meer dan twee keer zo hoog ligt.

Volgens het Trimbos Instituut zou een mogelijke verklaring hiervoor kunnen zijn dat zelfmoordpogingen bij vrouwen vaker een schreeuw om hulp zijn.

Voorzichtig

Tegelijkertijd moet er voorzichtig worden omgesprongen met het interpreteren van deze cijfers. "Het zou kunnen dat mannen bij een zelfmoordpoging rigoureuzer te werk gaan en slachtoffers van een geslaagde zelfmoordpoging kunnen niet meer naar hun intentie gevraagd worden."

Ook wereldwijd ligt het het zelfmoorden bij mannen hoger dan bij vrouwen. Een opmerkelijke uitzondering is China waar volgens de cijfers bijna twee vrouwen per 100.000 inwoners meer zelfmoord plegen dan mannen.

Aanbevolen artikelen