BAARN - Eeuwig jong blijven is in de toekomst misschien mogelijk. Onderzoekers van de Amerikaanse Mayo Clinic vonden een manier om de veroudering van cellen te vertragen.

Het onderzoek concentreerde zich op zogenaamde 'senescent cellen'. Deze cellen stoppen met delen.

Het immuunsysteem verwijdert deze cellen meestal, maar in de loop der jaren hopen ze zich op. Bij heel oude mensen bestaat het lichaam voor zo’n 10 procent uit deze cellen.

Geen rimpels

De onderzoekers hebben medicatie uitgevonden waarmee je alle senescent cellen bij muizen kunt vernietigen. De muizen waren genetisch gemanipuleerd waardoor ze de organen van een tachtigjarige hadden.

Na het toedienen van de medicatie vertraagde hun veroudering aanzienlijk. Het lukte om het ontstaan van ouderdomsverschijnselen zoals rimpels, staar en krachtverlies in de spieren te vertragen en zelfs uit te wissen.

Verrassend

De behandeling zorgde er niet voor dat de muizen langer leefden, maar ze werden wel ouder met minder kwalen.

"We waren verrast door het grote effect. Ik denk dat deze ontdekking heel belangrijk is, want niemand wil langer leven als de kwaliteit van leven slecht is. Mogelijk kunnen we medicatie ontwikkelen die de senescent cellen aanpakt of ervoor zorgt dat het immuunsysteem ze blijft opruimen.", aldus onderzoeker dr. Jan van Deursen.