Woensdag 10 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Kersensap als slaapmutsje'

BAARN - Vergeet de warme melk, de kamillethee of het slaapmutsje. Kersensap blijkt pas echt een positieve invloed op je nachtrust te hebben. Het verbetert de kwaliteit en de duur van je slaap.

Volgens onderzoekers van de Northurmbria University verhoogt sap van de Montmorency-kers, een zurige kers, de hoeveelheid melatonine in het lichaam. Melatonine is het hormoon dat slaap reguleert.

Daarom zouden mensen met slaapproblemen, wisselende diensten of een jetlag baat kunnen hebben bij het kersensap.

Onderzoek

Tijdens het onderzoek dronken twintig gezonde vrijwilligers gedurende een week, twee keer daags 30 milliliter kersensap of een placebodrankje. De onderzoekers verzamelden urinemonsters om de hoeveelheid melatonine vast te stellen. Daarnaast werd met behulp van een sensor het slaappatroon van de deelnemers gemeten. De deelnemers hielden ook nog een slaapdagboek bij.

Uit de urinemonsters bleek dat het drinken van kersensap het melatoninegehalte verhoogde met 16 procent. Door de kersensap bleven de deelnemers ook 15 minuten langer in bed, sliepen ze 25 minuten langer en nam de slaapefficiëntie toe met 6 procent.  Overdag sliepen de deelnemers door de kersensap juist minder.

Herstel

Uit eerder onderzoek bleek al dat Montmorency-kersen een positieve invloed hebben op het herstel na een zware lichamelijke inspanning. Slaap is een belangrijk onderdeel van dat proces.

"Deze resultaten laten zien dat de kersen ook gebruikt kunnen worden om het slaappatroon van gezonde volwassenen te beïnvloeden.", vertelt onderzoeker Glyn Howatson. "Dit betekent dat we in de toekomst wellicht een nieuw natuurlijke middel tegen slaapproblemen kunnen ontwikkelen."


Lees meer over:

slaapproblemen

Aanbevolen artikelen