BAARN - Muizen worden vaak gebruikt om te bekijken of bepaalde voedingsstoffen schadelijk zijn voor mensen. Hierdoor worden schadelijke effecten, zoals van doorbakken vlees, wel eens onderschat.

Onderzoekers van het Norwegian Institute of Public Health hebben bepaalde menselijk enzymen (SULT) in muizen gespoten.

Op die manier wilden ze bekijken of mensen gevoeliger zijn voor bepaalde kankerverwekkende (carcinogeen) stoffen uit verhit voedsel. Door de extra enzymen lijken de muizen meer op mensen.

SULT komt bij mensen overal in het lichaam voor, maar bij muizen alleen in de lever. De enzymen kunnen sommige voedingsstoffen minder schadelijk maken, maar kunnen onschuldige voedingsstoffen ook omzetten in kankerverwekkende stoffen.

Kankerverwekkend

Het verhitten van voedsel kan leiden tot de vorming van kankerverwekkende stoffen. Dit gebeurt vooral bij hoge temperaturen zoals bij grillen en frituren.

De onderzoekers bekeken het effect van schadelijke stoffen uit de korst van doorbakken vlees bij muizen met en zonder grote hoeveelheden van het SULT-enzym. Het voorkomen van tumoren in de ingewanden steeg van 31 naar 80 procent bij de meer 'menselijke' muizen.

Model

De onderzoekers willen hier vooral mee laten zien dat muizen geen goed model zijn voor het vaststellen van de gezondheidsrisico's van kankerverwekkende stoffen in verhitte vis en vlees.