Donderdag 29 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
.

Japanse robot voor gezondheidszorg

TOKYO - Toyota heeft dinsdag in Japan robotten gepresenteerd die ingezet kunnen worden in de gezondheidszorg.
Door Novum

De intelligente apparaten kunnen onder meer gehandicapte mensen uit hun ziekenhuisbed tillen en hen bij lopen ondersteunen.

De autogigant heeft als doel om dergelijke producten, waaronder de 'loopassistent', na 2013 op de markt te brengen. Toyota wil zich duidelijk positioneren in een sector die veel mogelijkheden biedt in Japan, waar de bevolking in rap tempo vergrijst.

Professor Eiichi Saitoh, gespecialiseerd in revalidatietechnieken, demonstreerde de loopassistent dinsdag door een computergestuurde metalen brace om zijn rechterbeen te bevestigen, dat verlamd is door polio. Hij liet zien hoe de brace zijn knie liet buigen waardoor hij natuurlijker liep en gemakkelijker kon opstaan uit een stoel dan met het looprek dat hij nu gebruikt.

Herstellen

Saitoh zei ervan overtuigd te zijn dat de robotten mensen kunnen helpen sneller te herstellen na bijvoorbeeld een beroerte. "Het is misschien lastig om de toekomst te voorspellen, maar het tijdperk van een vergrijsde samenleving komt in ieder geval", zei hij. "We hebben robotten nodig om onze levens te vergemakkelijken."

Toyota toonde dinsdag ook een intelligent apparaat dat gehandicapte mensen uit bed kan tillen en ze rond kan dragen.

Hirohisa Hirukawa, robotdeskundige bij het Japanse nationale instituut voor geavanceerde industriële wetenschap en technologie, denkt dat er meer tijd nodig is om te kunnen bepalen of het werkelijk een commercieel succes kan worden, maar hij is enthousiast. "Ik denk dat de loopassistent wel degelijk veel commercieel potentieel heeft", zei hij.

Aanbevolen artikelen