BAARN - Dat de buik de slechtste plek is om vet te bewaren, wordt maar weer eens bewezen. Het vet rondom de buikorganen levert namelijk voedingsstoffen die de groei en spreiding van eierstokkanker bevorderen.

Tot deze conclusie komt een onderzoeksteam van de University of Chicago. Eierstokkanker heeft vaak de neiging om uit te zaaien in de buikholte. "Vetweefsel bevat extreem veel energierijke lipiden en vormt daardoor een voedingsbron voor de kanker.", legt onderzoeker Ernst Lengyel uit. "Hierdoor kunnen de kankercellen zich sneller vermenigvuldigen."

Verspreiding
De onderzoekers voerden een aantal experimenten uit om inzicht te krijgen in de rol van vetcellen bij eierstokkanker. Binnen twintig minuten na het injecteren van eierstokkankercellen in de buik van gezonde muizen bereikten de cellen de buikholte. Bepaalde eiwitten lijken de kankercellen aan te trekken.

Vetcellen

Eenmaal in de buikholte programmeren de kankercellen zich zo dat ze kunnen leven op vetcellen. Door veel buikvet kunnen de kankercellen zich dus snel vermenigvuldigen en de hele buikholte 'overnemen'. Het eiwit FABP4 lijkt een belangrijke rol te spelen. Het remmen van dit eiwit biedt dus mogelijkheden om tumorgroei en uitzaaiing te verminderen.

Dit mechanisme beperkt zich wellicht niet alleen tot eierstokkanker. Vet draagt misschien ook wel bij tot de ontwikkeling van kanker in andere gebieden waar veel vetcellen voorradig zijn, zoals bijvoorbeeld in de borsten.