Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Dromen voorspellen met hersenactiviteit'

BAARN - In de toekomst zijn wetenschappers wellicht in staat om dromen te lezen. Tijdens het dromen lichten bepaalde hersengebieden op. Zo blijkt uit hersenscans van lucide dromers.

Een lucide droom is een droom waarbij de dromer zich bewust is van het feit dat hij droomt. Vaak kan de dromer ook bewust de acties in zijn droom controleren.

Wanneer hij vervolgens droomt dat hij een bepaalde activiteit uit voert, licht een hersengebied op dat betrokken is bij de planning en uitvoering van bewegen. Dat concluderen onderzoekers van het Max Planck Institute of Psychiatry.

"Dromen is niet alleen maar naar een film kijken", aldus onderzoeker Martin Dresler.

Controle

Acties in dromen kunnen normaal gesproken moeilijk gecontroleerd worden. Bij lucide dromers ligt dit anders. Mensen kunnen vaardigheden aanleren om activiteiten in de droom te beïnvloeden.

Tijdens het onderzoek werden de lucide dromers geïnstrueerd om in hun droom bewegingen te maken met hun rechter- en linkerhand. Deze bewegingen waren terug te zien in de hersenactiviteit.

Voorspellen

In de toekomst maakt deze ontdekking het wellicht mogelijk om de inhoud van een droom te voorspellen op basis de hersenactiviteit. Volgens Dresler is het ook heel interessant om de hersenen te bestuderen op het moment dat de droom lucide wordt.

"Lucide dromen betreffen een hele complexe staat: slapen en dromen, maar wel bewust zijn van het dromen. Vervolgonderzoek kan ons inzicht geven in ons bewustzijn."

Aanbevolen artikelen