Voorgesneden sla bevat minder vitamines

BAARN - De Nederlandse jongeren verkiezen voorgesneden sla boven kropsla. Zonde, aldus het GroentenFruit Bureau. Kropsla zit boordevol calcium, ijzer en vitamine A en C. Bij bewerkte sla gaat dit grotendeels verloren.

Daarom heeft het GroentenFruit Bureau de week van 31 oktober tot en met 6 november uitgeroepen tot de week van de kropsla. Met de campagne 'Ik sla dóór met Kropsla' wordt de sla in het zonnetje gezet.

In Nederland worden 12 miljoen kroppen sla geteeld: bij elkaar zo'n drie miljoen kilo. Ongeveer 30 procent van de gezinnen koopt 1 keer per week kropsla. Jongeren kiezen liever voor voorgesneden sla, ouderen boven de 55 jaar verkiezen juist de kropsla. IJsbergsla en gemengde sla zijn het meest populair.

Ouderwets

Het kropsla-aanbod is de laatste jaren flink toegenomen met soorten als Salanova, Lollo Bionda, Lollo Rossa, botersla en groene – en rode eikenbladsla. Doordat kropsla voor 95 procent uit water bestaat kun je het ongeveer een week bewaren in de groentela van de koelkast. Wel moet de sla ademen, dus is het van belang om de sla uit de verpakking te halen.

Kropsla is een beetje een ouderwetse, vergeten groente. Speciaal voor de campagne maakte chef-kok Hein Onderwaater daarom recepten met kropsla. Deze zijn te vinden op de website van het GroentenFruitbureau.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie