BAARN - De gezonde bacteriën die in onze mond thuis horen, blijken helemaal niet zo onschuldig.

Ze versnellen namelijk de ontwikkeling van ontstekingen in de mond, zoals van het tandvlees of weefsels rondom de tand.

Onderzoek aan de Queen Mary, University of London laat dit zien. Deze onverwachte bevinding biedt mogelijkheden voor de bestrijding van parodontitis en gingivitis, twee soorten ontstekingen in de mond.

Darmflora

De onderzoekers denken de normale mondbacteriën te kunnen manipuleren op een zelfde manier als probiotica dit doet bij de darmflora.

De onderzoekers brachten een schadelijke mondbacterie aan bij muizen in twee verschillende situaties. De muizen met normale bacteriën in hun mond ontwikkelden parodontitis. Opvallend genoeg bleef de mond van muizen die al geen mondbacteriën hadden, gezond.

Begrijpen

Volgens onderzoeker Mike Curtis zijn de resultaten veelbelovend en helpen deze meer inzicht te krijgen in het proces achter parodontitis en gingivitis. Wel zal er nog veel moeten gebeuren voordat er een product beschikbaar is met dezelfde werking als probiotica, maar dan voor de mondbacteriën.

"We zullen de rol die gezonde bacteriën in onze mond spelen nog beter moeten begrijpen", aldus Curtis. "Een goede mondhygiëne blijft voor nu het belangrijkst."