Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Thuistest met chip voor sperma

ENSCHEDE - Mannen kunnen over een paar jaar thuis heel nauwkeurig zien hoe vruchtbaar ze zijn.
Door ANP

Onderzoekster Loes Segerink van de Universiteit Twente ontwikkelde een 'vruchtbaarheidschip' die zaadcellen kan tellen en hun beweeglijkheid kan vaststellen. Segerink promoveert 4 november op het ontwikkelen van de zogenoemde lab-on-a-chip oftewel laboratorium op een chip.

De chiptest is nauwkeuriger dan de simpele thuistests die nu op de markt zijn. Het duurt nog wel 5 jaar voor de chip op de markt is, aldus Segerink. De methode is volgens de onderzoekster eenvoudig en goedkoop.

Eenmalig gebruik

De chip is gemaakt van twee glasplaatjes die op elkaar zitten met aan de ene kant vloeistofkanalen en aan de andere kant elektroden. De chip, die een paar vierkante centimeter groot is, wordt in een klein apparaatje geschoven voor eenmalig gebruik. Door de kanalen loopt het spermamonster. Elektroden meten of er spermacellen langskomen.

Segerink ontving dit jaar al een prijs voor haar onderzoek. Het geld dat ze kreeg is een eerste stap voor een op te richten bedrijf om de chip en uitleesapparatuur verder te ontwikkelen en op de markt te brengen.

De lab-on-a-chiptechniek staat nog in de kinderschoenen. Het idee van een laboratorium op een chip met vloeistofkanalen en elektroden komt voort uit de productie van computerchips.


Lees meer over:

sperma

Aanbevolen artikelen