BAARN - Bij schouderpijn is een injectie met corticosteroïden een vaak gebruikte behandeling. Uit onderzoek van de Koreaanse Ajou University blijkt dat een lage dosis net zo goed helpt als een hoge dosis.

"Er was nog geen advies ten aanzien van de dosering, artsen vertrouwden voornamelijk op hun ervaring. Dit is het eerste onderzoek waarin de effectiviteit van verschillende doses corticosteroïden getest is.", zegt onderzoeker Seung-Hyun Yoon.

79 patiënten die minstens een maand kampten met schouderpijn werden in drie groepen verdeeld.

De eerste groep kreeg een placebo, de tweede een dosis van 20-25 mg en de derde groep een dosis van 40 mg van een corticosteroïde. Na twee, vier en acht weken deden zij verslag van hun schouderklachten.

Complicaties

Bij de placebogroep veranderde er niets. Vergeleken met de situatie voor de behandeling, verminderde de pijn en verbeterde de functie van de schouder even veel bij de patiënten die de lage en hoge dosis corticosteroïden gekregen hadden. Omdat een hoge dosis tot meer complicaties kan leiden, adviseren de onderzoekers dan ook om te starten met een lage dosis.