BAARN - Coaching via internet kan de bloeddruk verlagen en de leefstijl en kwaliteit van leven verbeteren, zo blijkt uit onderzoek van de Canadese Heart and Stroke Foundation.

Een groep van 387 mensen tussen 45 en 74 jaar met een hoge bloeddruk werd vier maanden gevolgd. 72 procent van deze patiënten gebruikte medicatie tegen de hoge bloeddruk.

De helft van de patiënten ontving wegelijks een digitale nieuwsbrief met algemene tips en informatie op het gebied van een gezond hart.

De andere helft vulde vooraf een enquête in waarin ze aangaven wat ze wilden veranderen, bijvoorbeeld stoppen met roken, gezonder eten of meer bewegen. Vervolgens kregen zij mailtjes met tips en advies die daarop aansloten. Ook ontvingen ze motiverende teksten.

Motivatie

Bij degenen die de persoonlijke mailtjes kregen daalde de bloeddruk twee keer zo veel als bij de patiënten die alleen een algemene digitale nieuwsbrief kregen.

De coaching via internet motiveerde hen om zich aan een dieet te houden en voldoende te bewegen, wat de bloeddruk verlaagt. Ook was hun humeur beter dan dat van de andere patiënten.

Therapie van de toekomst

"E-coaching heeft de potentie om de effecten van medicatie bij hoge bloeddruk te versterken. Het verbetert zowel het eet- als het beweeggedrag. Een gezonde leefstijl promoten via internet wordt een bewezen succes, het is de therapie van de toekomst.", zegt Dr. Nolan van de University of Western Ontario.