BAARN - Patiënten met bloedgroep AB bleken twintig procent minder kans op overlijden te hebben na Coronary artery bypass grafting (CABG), ook wel bypass-hartchirurgie genoemd.

Zij lopen het minste risico op bloedingen.

Onderzoekers van Duke University Medical Center bestudeerden meer dan 15.000 patiënten. Ze wilden erachter komen of mensen met een bepaalde bloedgroep een grotere kans hebben op complicaties na een hartoperatie.

Twee eiwitten in het bloed die verantwoordelijk zijn voor het stollen van stollingsfactoren von Willebrand en factor VIII zouden het verminderde risico kunnen verklaren.  

Stollingseiwitten

Mensen met bloedgroep 0 hebben minder van deze stollingseiwitten in hun bloed. Na een operatie lopen ze daardoor waarschijnlijk een groter risico op bloedingen en hebben ze vaker een bloedtransfusie nodig.

Er is nader onderzoek nodig om te bepalen hoe groot het overlijdensrisico is bij patiënten met andere bloedgroepen. De wetenschappers hopen in de toekomst met een simpele bloedgroeptest het risico op bloedingen na een hartoperatie te kunnen voorspellen.

Daarnaast willen ze onderzoeken of bij patiënten met andere bloedgroepen het resultaat van een hartoperatie verbeterd kan worden door hun von Willebrand-factor te verhogen.