BAARN - Ingrid van Beynum, die deze week promoveerde aan het UMC St Radboud, vond aanwijzingen dat extra inname van foliumzuur de kans op sommige aangeboren hartafwijkingen kan verminderen.

Sinds 1993 is bekend dat extra inname van foliumzuur rondom de conceptie de kans op een kind met een open ruggetje verlaagt. Ingrid van Beynum onderzocht foliumzuur en aangeboren hartafwijkingen. Hartafwijkingen zijn de meest voorkomende aangeboren aandoeningen bij baby’s.

Hartafwijkingen
"Ik heb de Nederlandse EUROCAT-database geanalyseerd waarin alle aangeboren afwijkingen in Noord-Nederland worden geregistreerd. Daarin vonden we dat gebruik van extra foliumzuur rondom de conceptie het risico op aangeboren hartafwijkingen met 20 procent verlaagt. Voor sommige hartafwijkingen, zoals gaatjes in het tussenschot van het hart, was de risicovermindering het sterkst." zegt Van Beynum.
 
Genetische variant
Van Beynum bestudeerde ook genetische varianten in de foliumzuur- en homocysteïne-stofwisseling en het verband met aangeboren hartafwijkingen. Een genetische varatie veroorzaakt een lager niveau van het foliumzuur, wat een verhoogde kans op een aangeboren hartafwijking geeft. Bij moeders met deze genetische variant die geen foliumzuur hadden gebruikt, is de kans op aangeboren hartafwijkingen bij het kind nog hoger.

Aanmoediging
Het gevonden preventieve effect van foliumzuur is een extra aanmoediging voor vrouwen met een kinderwens om foliumzuur te gebruiken.