BAARN - Een potentieel dodelijke pinda-allergie kan uitgeschakeld worden door het immuunsysteem te foppen.

Als je allergisch bent voor pinda’s ziet het lichaam de eiwitten uit pinda’s als een bedreiging. Het immuunsysteem reageert dan zo heftig dat je het benauwd krijgt en de bloeddruk ernstig daalt. Dit kan een shock, coma en zelfs overlijden tot gevolg hebben. 

De onderzoekers bevestigden pindaeiwitten aan witte bloedcellen en injecteerden deze bij muizen met een pinda-allergie. Vervolgens kregen de muizen een pindaextract toegediend. Het immuunsysteem herkende de pindaeiwitten als veilig en gaf daardoor geen levensbedreigende afweerreactie.

T-cellen

Deze behandeling heeft nog een voordeel: het zorgt voor een toename van T-cellen. Er zijn verschillende soorten van deze afweercellen. De behandeling zet de T-cellen die de allergische reactie veroorzaken uit en versterke de goede, kalmerende T-cellen.

Mogelijk kan de behandeling in de toekomst gebruikt worden bij verschillende allergieën door verschillende eiwitten aan de witte bloedcellen te bevestigen. De methode werkt bij muizen ook bij een ei-eiwit dat astma-aanvallen uitlokt, maar moet nog getest worden bij mensen.