BAARN - Zelfs als je erfelijk belast bent met een gen dat je vatbaar maakt voor hart- en vaatziekten kun je je risico verkleinen.

Ongeveer een op de vijf Europeanen heeft een variant van het gen 9p21 die je risico op hart- en vaatziekten vergroot. Lang werd gedacht dat je niets tegen dit erfelijke risico kan doen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat een gezond dieet de effecten van het gen kan verminderen.

Gezond eten

Bij meer dan 27.000 mensen werd gekeken wat het effect van hun voeding was op het  9p21-gen. Mensen die erfelijk belast zijn maar gezond eten, bleken net zo veel risico te hebben op hart- en vaatziekten als mensen die de risicoverhogende genvariant niet hebben.

"We ontdekten dat het effect van een risicoverhogend genotype verminderd kan worden door dagelijks vijf of meer porties fruit en groenten te eten.

Advies

Ons resultaat ondersteunt het algemene advies dat fruit en groenten gezond zijn.”, zegt Sonia Anand, onderzoeker bij McMaster University.

Mogelijk is er een belangrijke wisselwerking tussen genen en voeding bij hart- en vaatziekten. Nader onderzoek is nodig om te begrijpen hoe dit mechanisme werkt en met welke metabolische processen gen 9p21 te maken heeft.