BAARN - Een appel eten kan vier keer zo schadelijk zijn voor je tanden als koolzuurhoudende drank. Ook wijn en bier zijn niet goed voor je gebit.

De onderzoekers zochten naar een verband tussen tanderosie en voeding bij ruim 1000 mensen tussen de 18 en 30 jaar.

Ze keken naar beschadigingen in het glazuur en het tandbeen. Mensen die appels eten hadden bijna vier keer zo vaak beschadigingen aan het tandbeen. Frisdrankdrinkers hadden geen verhoogd risico.

Zuren

Ook vruchtensap, wijn en bier beschadigen de tanden, maar in mindere mate dan appels. Een appel kan vier theelepels suiker bevatten, wat de zuurgraad in de mond verhoogt. Deze zuren veroorzaken tanderosie.

"Het gaat niet alleen om wat we eten, maar ook hoe we het eten. Appels zijn natuurlijk gezond, maar als je ze langzaam eet beschadigt de hoge zuurgraad van appels je tanden.", zegt professor David Bartlett van King's College London Dental Institute.

Tips

Je kunt gerust appels blijven eten. De onderzoekers adviseren om een glas melk te drinken of een stukje kaas te eten bij je appel, want het calcium uit melk en kaas neutraliseert het zuur uit de appel. Water drinken nadat je een appel hebt gegeten helpt, omdat het water het schadelijke zuur wegspoelt.

Ook je tanden poetsen voordat je iets zuurs eet of drinkt beschermt de tanden. Vruchtensap kun je het beste met een rietje drinken, zodat het zuur minder in contact komt met je tanden.