BAARN - In de kindervarianten van chips, zoutjes en zoete koeken zit soms twee tot drie keer zo veel zout als in producten voor volwassenen, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Fabrikanten gebruiken zout om smaak te versterken. Kinderen die te veel zout eten lopen door aantasting van de nieren meer kans op hart- en vaatziekten op latere leeftijd. En kinderen die al vroeg wennen aan veel zout, eten waarschijnlijk als ze volwassen zijn ook meer zout.

De kinderchips van Nibbit zijn met 0,91 gram zout per zakje van 25 gram bijna 3 keer zo zout als Lay’s naturel chips. Een Evergreen liga melk-aardbei bevat drie keer zo veel zout als een liga krenten van hetzelfde merk.

Ook de Prince Ministars van LU en de Ernst, Bobbie en de rest-koekjes van Patria doen het slecht.

Advies

Producten met veel zout hoeven niet zout te smaken. Ook koekjes kunnen veel zout bevatten. Het zit het niet alleen in snacks, maar ook in alledaagse producten zoals broodbeleg.

Het Voedingscentrum adviseert voor kinderen een lage maximale hoeveelheid zout per dag. Voor kinderen tussen 1 en 3 jaar is dat 3 gram, voor 4 tot 6 jaar 4 gram en voor 7 tot 10 jaar liefst onder de 5 gram. Boven deze leeftijd geldt 6 gram zout als maximale hoeveelheid per dag.

Op het etiket kun je zien hoeveel zout er in een product zit. Zout staat vaak vermeld als natrium. 0,4 gram natrium is 1 gram zout. Vermenigvuldig natrium dus met 2,5 om te weten hoeveel gram zout het is.