BAARN - Het draait niet alleen maar om winnen. Bij het spelen van spelletjes is bijna het hele brein betrokken, niet alleen de hersendelen verantwoordelijk voor gevoelens van beloning.

Dat stellen onderzoekers van Yale. "Onze hersenen functioneren optimaal om zo de kans op overleven en voortplanting te vergroten.", legt onderzoeker Timothy Vickery uit.

"Beloning is dus belangrijk voor al het cognitieve functioneren, en dus ook voor de meeste gebieden in de hersenen."

Dopamine

Wetenschappers gaan er vanuit dat gevoelens van beloning en straf gecentreerd zijn in een centraal gebied in de hersenen: de basale ganglia.

Vanuit hier wordt de neurotransmitter (chemische communicatiestof) dopamine getransporteerd naar de frontale kwab. Bij positieve prikkels verhoogt de activiteit van dopamine in dit netwerk.

Dieper

Vickery en zijn collega's concluderen nu echter dat gevoelens van winst en verlies in alle gebieden van de hersenen leiden tot verhoogde activiteit.

"We zeggen niet dat het dopamine-netwerk niet de kern is van het verwerken van beloning in de hersenen.", aldus Vickery. "Wel blijkt de informatie veel dieper de hersenen in te gaan, dan eerst gedacht."