BAARN - In de afgelopen 25 jaar is emotioneel overeten flink toegenomen als oorzaak voor overgewicht. Mensen voelen zich vaker onzeker en alleen en bestrijden die gevoelens met eten.

Volgens psycholoog Tatjana van Strien zijn er dire grote oorzaken voor overgewicht.

”Je komt aan na een periode van lijnen. Of je eet te veel wanneer het voor je neus staat, extern overeten noemen we dat. Of je eet te veel als reactie op vervelende gevoelens, het zogenaamde emotioneel overeten.”

Toename

Emotioneel overeten is de afgelopen 25 jaar flink toegenomen als voorspeller van overgewicht. Van Strien vergeleek steekproeven uit 1983 en 2006 en vond een groot effect voor emotioneel eten. Bij de andere oorzaken vond ze geen toename.

Mensen die hoog scoren op emotioneel overeten geven vaker instemmende antwoorden op vragen als: als u ongerust/gespannen/teleurgesteld bent, heeft u dan zin om wat te eten?

Verklaring

Voor een verklaring over de toename in emotioneel eten verwijst Van Strien naar diverse wetenschappelijke publicaties waarin volwassenen rapporteren dat ze meer angst ervaren.

Dit hangt samen met een afname in sociale cohesie, meer echtscheidingen en meer éénoudergezinnen. "Samengevat komt het erop neer dat mensen zich vaker onzeker en alleen voelen".

Emoties

Van Striens boodschap is dat bestrijding van overgewicht niet alleen een kwestie is van minder eten en meer bewegen: "De emotiehuishouding speelt een grote rol en die verdient dus ook aandacht in de aanpak. Veel aandacht."