BAARN - In het wegwassen van pijn en zorgen zoals vaak in liedjes wordt bezongen, zit een kern van waarheid. Zeep en water vormen voor de psyche een zeer sterke metafoor.

Dat concluderen Spike Lee en Norbert Schwarz van de University of Michigan op basis van een literatuuronderzoek.

Religieuze rituelen zoals dopen zijn psychologisch gezien van waarde.  "Wassen draait om het verwijderen van restanten", stelt Lee.

"Door het wassen van de handen, het nemen van een douche en zelfs denken dat je je wast kan mensen helpen om los te komen van gevoelens van verdorvenheid, geluk en ongeluk, of twijfel. De lichamelijke ervaring kan een basis vormen voor een geestelijk proces."

Negatief

Een onderzoek liet zien dat mensen immoreel gedrag van anderen negatiever beoordeelden als zij in een vieze of stinkende kamer zaten, dan wanneer zij zich in een schone omgeving bevonden.

Uit een ander onderzoek kwam naar voren dat mensen zich minder schuldig voelen over een eigen zonde nadat zij desinfecterende handgel hadden gebruikt. Zelfs schoon of vies denken heeft invloed op je beoordelingsvermogen.

Positief

Wassen kan ook twijfel doen verdwijnen. Toch zijn mensen die regelmatig badderen niet per definitie gelukkiger. "Wassen verwijdert de restanten van een eerdere ervaring", stelt Lee.

"Ook als de ervaring positief was eindigt deze in het afvoerputje. Het wassen van je handen na een fijn moment, kan zo het warme gevoel van de herinnering verminderen en mensen minder tevreden achterlaten."