BAARN - Gemiddeld gebruikt een Nederlander zo'n elf keer parfum en zo'n vijf verschillende parfumproducten per dag.

We denken echter dat we slechts drie producten gebruiken. Bijna 60 procent van de Nederlanders weet bovendien niet dat het gebruik van meerdere lagen parfum kan leiden tot een allergie.

Nederlanders zijn onwetend over hun eigen parfumgebruik, zo blijkt uit onderzoek onder 511 Nederlanders, uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van Neutral.

We denken dat we dagelijks slechts drie geparfumeerde producten gebruiken. Vrouwen komen echter uit op zo'n zes geparfumeerde producten per dag, met dertien parfummomenten. Mannen gebruiken zo'n vier producten per dag, met negen parfummomenten.

Parfumallergie
66 procent van de mensen weet dat je van overmatig parfumgebruik een allergie kunt krijgen. Dat je ook een parfumallergie kunt ontwikkelen door teveel lagen parfum over elkaar te gebruiken is minder bekend (43 procent).

Parfumvrij
Voor 24 procent van de respondenten is irritatie door parfumproducten een reden om over te stappen naar parfumvrije artikelen. Ruim de helft van deze groep stapt echter, wanneer de irritatie verdwenen is, weer over op hun vertrouwde geparfumeerde product.

Opvallend, want een parfumallergie gaat meestal niet over: reacties kunnen tijdelijk verdwijnen, maar steken vaak de kop weer op wanneer de huid weer in aanraking komt met de allergenen.

Identiteit
Nederlanders zijn gehecht aan parfum: 36 procent verklaart dat het een onderdeel is van hun identiteit. 30 procent geeft 'gewenning' als reden voor gebruik. En zo'n 40 procent van de Nederlanders geeft aan niet te weten dat er in veel producten parfum zit.

Opvallende producten waar zonder dat we het weten wel eens parfum aan toegevoegd wordt zijn brood, thee, wijn, snoep, gedroogde kruiden, kleding en nepleren tassen.