TILBURG - Vijf Nederlandse ziekenhuizen krijgen komend jaar geen contract voor hun borstkankerbehandelingen van zorgverzekeraar CZ uit Tilburg.

Op de zwarte lijst die CZ dinsdag heeft gepubliceerd staan het Academisch Medisch Centrum Amsterdam, het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel, de locaties Emmeloord en Lelystad van het Zuiderzeeziekenhuis en Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum.

Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam staat niet op de lijst, maar onder de lijst. Dat heeft te maken met een gerechtelijk conflict tussen beide partijen. Ook het Slotervaart voldoet volgens CZ niet aan de criteria en komt niet in aanmerking voor een contract.

Als zorgverzekeraars operaties in bepaalde ziekenhuizen niet meer (volledig) vergoeden, stapt het Slotervaartziekenhuis opnieuw naar de rechter, zegt topvrouw Aysel Erdubak van het ziekenhuis.

Kwaliteit

Volgens de verzekeraar is de kwaliteit van de zorg op het gebied van borstkanker bij die ziekenhuizen onvoldoende.

Vorig jaar veroorzaakte CZ grote commotie toen de verzekeraar voor het eerst een zwarte lijst publiceerde. Toen scoorden vier ziekenhuizen voor hun borstkankerbehandelingen beneden de maat.

Behalve Ziekenhuis De Sionsberg waren dat toen het Bethesda Ziekenhuis uit Hoogeveen, het Maasziekenhuis in Boxmeer en het Gemini Ziekenhuis uit Den Helder. Zij voldoen nu wel aan de criteria.

Contract

Volgens CZ zijn de criteria om een contract te krijgen dit jaar verder verscherpt. Zo moet een ziekenhuis minimaal 70 operaties per locatie per jaar uitvoeren, moet er wekelijks overleg zijn van een multidisciplinair team en blijft patiënttevredenheid een belangrijke peiler.

CZ-bestuursvoorzitter Wim van der Meeren kondigt aan de lat elk jaar hoger te leggen. ''Het afgelopen jaar hebben tal van ziekenhuizen aangegeven zich meer te focussen op waar ze goed in zijn en besloten met een aantal behandelingen te stoppen. Bij de behandeling van de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen zien we echter weinig beweging. Tot nu toe zijn alle ziekenhuizen behandelingen blijven aanbieden, ook die ziekenhuizen die er volgens ons beter mee zouden kunnen stoppen."