AMSTERDAM - Het aantal verloskundigen per gemeente is ongelijk verdeeld.

Zo moeten 175 zwangere vrouwen in de regio Vlaardingen het met een verloskundige doen, tegenover 55 zwangere vrouwen per verloskundige in Huizen. Dat blijkt uit de Vraag Aanbod Analyse Monitor van onderzoeksinstituut Nivel.

Doordat er in sommige regio's niet altijd een verloskundige beschikbaar is, moeten veel huisartsen hun taken overnemen. Volgens Nivel-afdelingshoofd Dinny de Bakker is het belangrijk dat vrouwen tijdens de zwangerschap in de buurt terecht kunnen bij een verloskundige.

"Verloskundige zorg is bovendien ook acute zorg. Als de bevalling op gang komt, moet de verloskundige er snel bij zijn", zegt De Bakker. "Het is dus belangrijk dat er voldoende verloskundigen in de buurt beschikbaar zijn."

Ziekenhuis

Van de zwangere vrouwen maakt ruim 84 procent gebruik van een verloskundige. Een derde van de kinderen wordt uiteindelijk door een verloskundige op de wereld gezet.

De rest wordt in het ziekenhuis geboren. Ook na de bevalling verlenen verloskundigen hulp. Dat doen zij in zo'n negentig procent van de gevallen.