BAARN - Ouderen vrouwen die Alzheimer ontwikkelen, hebben al zo’n vier jaar voordat de diagnose gesteld wordt een hoog gehalte van het eiwit PZP in hun bloed.

Onderzoeker Theo Luider legt uit dat wereldwijd al 26 miljoen mensen de ziekte van Alzheimer hebben. Als gevolg van de vergrijzing zal dit aantal alleen maar toenemen.

Het is belangrijk om de behandeling zo vroeg mogelijk te starten, maar er bestaan nog geen testen waarmee de diagnose gesteld kan worden voordat zich duidelijke symptomen voordoen. Luider ging daarom op zoek naar eiwitten in het bloed die in een test gebruikt kunnen worden.

Zwangerschaps-eiwit

Er werd gekeken naar eiwitten in bloedmonsters van 86 mensen van 60-90 jaar. Opvallend was dat vrouwen die gemiddeld vier jaar laten Alzheimer zouden ontwikkelen, een verhoogd niveau PZP in hun bloed hadden.

Het eiwit PZP neemt ook toe tijdens de zwangerschap. Bij vrouwen die niet zwanger zijn wordt het verhoogde PZP-gehalte veroorzaakt door ouderdomsplaque. Ouderdomsplaque is een van de symptomen van Alzheimer.