AMSTERDAM - Zo'n zesduizend mensen die kinderkanker hebben gehad wordt gevraagd mee te werken aan een onderzoek naar de gevolgen van behandeling van de ziekte.

De zeven academische ziekenhuizen in Nederland starten een omvangrijk onderzoek naar eventuele gezondheidsproblemen die ze hebben overgehouden nadat ze als kind kanker kregen.

Als mensen onder behandeling zijn in een ziekenhuis worden ze daar benaderd, anders krijgen ze een brief thuisgestuurd. Het gaat om mensen die tussen 1965 en 2000 als kind kanker hadden.

De overlevingskans voor jonge patiënten met kanker is de afgelopen decennia fors toegenomen. Overleed veertig jaar geleden nog driekwart van de kinderen, inmiddels is dit nog maar een op de vijf.

Wel krijgen overlevers op latere leeftijd vaak klachten, onder meer door de behandeling. Zo kan kanker terugkomen of kunnen ze hartproblemen krijgen. Hierover is nog te weinig bekend, stelt onderzoeksleider Leontien Kremer van het AMC in Amsterdam. Het onderzoek moet hier meer inzicht in geven.