AMSTERDAM - Het aantal eerstehulpposten van ziekenhuizen moet fors verminderen. Al die posten zijn niet meer te betalen. Een woordvoerder van koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) bevestigt berichtgeving daarover in Trouw.

De eerste sluiting moet volgend jaar een feit zijn.

De organisatie vindt dat in een aantal gebieden te veel posten bij elkaar in de buurt zijn. Zo heeft Amsterdam zeven spoedposten.

"Dat kan wel wat minder. Het is een duur onderdeel van een ziekenhuis en we moeten nu eenmaal bezuinigen." Het is nog niet bekend hoeveel en welke posten dicht moeten, maar ZN heeft honderd miljoen euro gereserveerd voor de sanering.

Overleg

De verzekeraars gaan in overleg met de ziekenhuizen kijken naar de spreiding, bereikbaarheid en kwaliteit. Volgens de zegsvrouw een complex proces. "De zorg moet natuurlijk gewaarborgd blijven, dus we onderzoeken nauwkeurig welke posten weg zouden kunnen."

De vereniging van ziekenhuizen NVZ wijst er in de krant op dat het sluiten van spoedeisende hulp 'heel moeilijk' is. "Minister Schippers heeft aangegeven dat ze zorg dicht bij de burger wil", zegt directeur Margot van der Starre.

Bovendien vindt de vereniging het saneringspotje van honderd miljoen aan de magere kant. Het is volgens Van der Starre niet meer dan een 'aardig eerste gebaar'.

Zorgverzekeraars spraken in juni al met minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) af dat het ziekenhuissector op de schop gaat om de zorg betaalbaar te houden. De sluiting van spoedposten is daarvan een invulling.