AMSTERDAM - Bosbessen zouden de groei van kankercellen tegengaan. Door het eten van dit fruit wordt de uitzaaiing van borstkanker stopgezet, zo blijkt uit onderzoek.

Het nuttigen van bosbessen heeft tot gevolg dat een tumor verkleind wordt met 60 tot 75 procent. In oktober is het onderzoek te lezen op de weblog Food Nurition & Science.

Onderzoekers van het onderzoekscentrum City of Hope in Los Angeles zochten naar mogelijkheden om borstkankercellen te verminderen.

Muizen

Om tot deze resultaten te komen kregen muizen met agressieve kankercellen bosbessen toegediend. Het gewicht van de muizen bleek niet te zijn beïnvloed door de inname van het fruit.

Als een borstkankerpatiënt per dag twee verse bosbessen eet, worden de kankercellen volgens de onderzoekers verkleind.

Kankercellen

Onderzoeker Shiuan Chen, verantwoordelijk voor de publicatie, constateert dat de fytochemicaliën in de bosbessen de vermindering van kankercellen veroorzaken.

“Wij raden iedereen aan om een dieet met een breed scala aan groenten en fruit te gebruiken om zijn of haar gezondheid te bevorderen”, zegt Chen aan de hand van het onderzoek.

Australische onderzoekers toonden recentelijk aan dat diverse groenten en fruitsoorten, waaronder wortelen en appels, helpen darmkanker te voorkomen.