BAARN - Australische onderzoekers laten zien dat verschillende groenten en fruitsoorten verschillende effecten hebben op het voorkomen van dikke darmkanker.

Appels en wortelen beschermen een ander deel van de darm, dan bijvoorbeeld bloemkool en broccoli.

Het eten van appels, wortelen en pompoen wordt bijvoorbeeld in verband gebracht met een lager risico op kanker in het onderste deel van de dikke darm.

Verschillende kruisbloemige groenten zoals bloemkool, kool en broccoli verlagen het risico op kanker in het opstijgende, dwarslopende en s-vormige deel. Het drinken van vruchtensappen lijkt echter juist het risico op endeldarmkanker te vergroten.

Onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd aan de Western Australian Institute for Medical Research in Perth onder 918 patiënten met darmkanker en 1021 gezonde personen. De deelnemers vulden vragenlijsten in over hun gezondheid, eetgedrag en levenstandaard.  

Waarom fruit en groenten de verschillende onderdelen van de dikke darm op een andere manier beïnvloeden is onbekend. Andere wetenschappers bekritiseren het onderzoek, omdat er niet gekeken is naar de inname van rood en verwerkt vlees. Uit eerder onderzoek bleek dat dit vlees ook de kans op dikke darmkanker vergroot.