BAARN - Stoppen met roken is niet alleen goed voor je gezondheid. Het komt ook je geheugen ten goede. Dat stellen onderzoekers van de Britse Northumbria University.

Na het stoppen met roken kan de functie van het geheugen zelfs herstellen tot het niveau van niet-rokers. Het onderzoeksteam testten het geheugen van 27 rokers, 18 voormalige rokers en 24 niet-rokers.

De rokers konden slechts 59 procent van de taken uit het onderzoek onthouden. Bij de vroegere rokers wat dit 74 en bij de niet-rokers 81 procent.

Cognitie

Hoewel het een klein onderzoek betreft zijn de resultaten volgens de onderzoekers wel degelijk van belang. "Aangezien er zo ontzettend veel mensen roken is het belangrijk om te begrijpen welk effect roken heeft op het cognitief functioneren. Het geheugen is daar een goed voorbeeld van.", aldus Tom Heffernan.

Het is voor het eerst dat het effect van roken op het geheugen bekeken wordt. "We weten al heel lang dat stoppen met roken enorm voordelen voor de gezondheid van het lichaam met zich meebrengt.", stelt Heffernan. "Ons onderzoek laat zien dat dit ook geldt voor het cognitieve functioneren."

In vervolgonderzoek gaan Heffernan en zijn collega's kijken naar de effecten van meeroken op het geheugen.