AMSTERDAM - Het afbreken van een zwangerschap met een online verkrijgbare abortuspil is wel degelijk veilig. Dat meldt zondag Women on Waves, dat onveilige abortussen wil tegengaan.

De vrouwenrechtenorganisatie reageert op een artikel in het AD, waarin minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zegt dat dergelijke pillen bij ondeskundig gebruik en zonder medische begeleiding zeer gevaarlijk zijn.

"Wie ze op eigen houtje gebruikt, loopt kans op ernstige complicaties" liet voorzitter Gabie Raven van het Nederlands Genootschap van Abortusartsen optekenen in de krant. "Bovendien onderga je bij thuisgebruik geen echo, waardoor je niet weet of de abortus lukt."

"Nederlandse vrouwen gebruiken sinds tien jaar de abortuspil in de thuissituatie", reageert gynaecoloog Gunilla Kleiverda op de website van Women on Waves. "Nog nooit is een vrouw overleden ten gevolge van een complicatie."

Onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek heeft volgens haar aangetoond dat medicamenteuze abortus in de thuissituatie veilig is, ook als de pillen via internet zijn aangeschaft. "Het melden van een kans op overlijden als gevolg van medicamenteuze abortus is onnodige stemmingmakerij, aldus Women on Waves. "Dit geldt ook voor het vermeende gevaar van onvruchtbaarheid."

Schippers roept op de pil niet te gebruiken. Op internetpillen.nl wordt een waarschuwing gezet. De organisatie vindt dat de minister zich beter kan richten op het beter toegankelijk maken van abortusmedicatie in Nederland. De pil kan volgens Kleiverda tot de negende week van de zwangerschap veilig worden gebruikt om die af te breken.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg kan niet optreden tegen de aanbieders van de arbortuspillen, omdat de sites waarop ze worden verkocht niet in Nederland zijn geregistreerd.