BAARN - Onderzoekers hebben een eiwit ontdekt dat borstkankertumoren resistent maakt tegen hormoonbehandelingen. Door dit eiwit aan te pakken, kan terugkeer van borstkanker mogelijk voorkomen worden. 

Behandeling met hormonen heeft de overlevingskans bij borstkanker flink vergroot, maar het werkt niet bij alle patiënten. Soms zijn de tumoren ongevoelig voor de hormonen of worden ze resistent gedurende de behandeling.

Onderzoekers van de universiteit van Leeds ontdekten welk eiwit meespeelt bij het resistent worden tegen hormoonbehandeling.

Medicatie

Resistente tumoren bevatten hoge niveaus van het eiwit FGFR3. Tumoren die wel goed reageren op een behandeling met hormonen, bevatten veel minder van dit eiwit. Waarschijnlijk is er dus een verband tussen het eiwit FGFR3 en resistentie tegen hormonen.

Momenteel wordt er medicatie ontwikkeld die het eiwit aanpakt bij andere vormen van kanker. Mogelijk kan deze medicatie ook het resistentieprobleem bij borstkanker aan te pakken.

"Resistentie bij borstkanker is erg complex. Een betrokken eiwit vinden brengt ons dichter bij begrijpen hoe we kunnen voorkomt dat borstkanker terugkomt.", zegt onderzoeker Valerie Speirs.