ROTTERDAM - Het drinken van meer dan twee glazen melk per dag is helemaal niet zo gezond, vindt de Amerikaanse voedingswetenschapper Walter Willett. Hij geeft vrijdag een publiekslezing bij het Erasmus MC.

De onderzoeker van de Harvard School of Public Health stelt dat voedingsorganisaties voorzichtiger moeten zijn met het aanraden van grote hoeveelheden melkproducten.

Het Nederlandse Voedingscentrum adviseert bijvoorbeeld drie tot vier glazen melk per dag.

Botbreuken

Uit de onderzoeken van Willett blijkt dat mensen die meer dan twee glazen melk per dag nemen, net zo vaak botbreuken krijgen als mensen die minder consumeren.

Ook zijn in verschillende studies aanwijzingen gevonden dat het drinken van melk het risico op prostaatkanker kan verhogen.

Lengte

Lengte lijkt een belangrijke rol te spelen. Bepaalde vormen van kanker (zoals borstkanker en eierstokkanker) komen vaker voor bij langere mensen.

"En omdat mensen die veel melk drinken langer worden, zou het consumeren van veel melkproducten tijdens de kinderjaren het risico op kanker kunnen verhogen." zegt de voedingswetenschapper.

Voordelen

Het is echter niet Willets bedoeling dat we de melkproducten nu helemaal links laten liggen.

"Er zijn ook positieve effecten. De kans op darmkanker kan door melk te drinken juist afnemen. We moeten nog onderzoeken bij welke hoeveelheid de voordelen voor de gezondheid groter zijn dan de nadelen. Tot die tijd moeten we voorzichtig zijn met het drinken van grote hoeveelheden melk. En twee glazen per dag is veel."

Tijdens de gratis lezing 'Lof der Geneeskunst' komt naast Willett ook de Nederlandse wetenschapper Bert Hofman aan het woord. De lezing is live te volgen via het internet.