BUNNIK - De overheid moet haast maken met een aanpak van de ziekte Alzheimer. Zo niet, dan zal de zorg voor de vele toekomstige patiënten onbetaalbaar worden.

Daarvoor heeft de organisatie Alzheimer Nederland dinsdag gepleit. Volgens de organisatie zal de dementieziekte Nederland in 2028 6 miljard euro per jaar kosten.

Als de overheid maatregelen neemt waardoor de ziekte eerder opgespoord kan worden, de behandeling eerder kan beginnen en er meer mogelijkheden komen voor wetenschappelijk onderzoek, kan ongeveer 200 miljoen per jaar worden bespaard, zegt Alzheimer Nederland.

Stijging

Het aantal patiënten met Alzheimer stijgt sneller dan verwacht. Nu zijn het er 243.000. In 2040 zullen het er naar verwachting 500.000 zijn. Al in 2028 zal de ziekte de hoogste zorgkosten van Nederland hebben, voorspelt de organisatie.

Ze pleit voor betere ondersteuning van de mantelzorgers, degenen die de dagelijkse zorg voor de patiënten op zich nemen. Ongeveer 80 procent van die mensen is overbelast of loopt risico op overbelasting.

De organisatie maakt zich zorgen over de toekomst. De overheid wil een groot deel van de zorg aan dementerenden bij de gemeenten onderbrengen. Alzheimer Nederland is bang dat niet alle gemeenten die nieuwe taak goed oppakken.