NIJMEGEN - Patiënten met psychische klachten hebben er baat bij als de huisarts ze leert psychische problemen aan te pakken.

Dat concludeert huisarts-onderzoeker Lieke Hassink-Franke van het Nijmeegse UMC St Radboud in een studie die dinsdag is gepresenteerd.

Een kwart van de mensen die een huisarts bezoeken, komt daar om over psychische klachten te praten. Vaak liggen daar problemen aan ten grondslag als spanningen in het gezin of financiële zorgen.

Tot nu toe bestaat de behandeling uit het aanhoren van de patiënt, medicijnen voorschrijven of door verwijzen naar een specialist.

PST

Volgens de onderzoeker kan dat ook anders. Ze onderzocht het nut van de aanpak die Problem-solving treatment (PST) wordt genoemd. Het is een kortdurende behandeling, die de huisarts geeft.

De patiënt leert te kijken naar de achterliggende problemen in plaats van alleen naar zijn of haar klachten. Het is de bedoeling dat de patiënt vervolgens leert die problemen aan te pakken.

Ruim tachtig huisartsen en ruim tweehonderd patiënten werkten aan het onderzoek mee. Volgens de onderzoeker waren de mensen die de nieuwe aanpak kregen er veel beter aan toe dan degenen die de standaardbehandeling ondergingen. Het effect was na negen maanden nog steeds aanwezig.