UTRECHT - Bepaalde soorten visolie maken kankercellen resistent voor vrijwel alle vormen van chemotherapie. Vetzuren in de visolie zorgen ervoor dat de behandeling niet meer werkt.

Het lichaam produceert vetzuren die tumoren ongevoelig maken voor veelgebruikte chemotherapie.

Dezelfde stoffen zitten ook in visoliesupplementen met omega-3 en omega-6 vetzuren en in sommige algenextracten.

Resistentie

"Bij resistentie tegen chemotherapie denken we meestal dat de kankercel veranderd is. Wij laten nu zien dat het lichaam zelf beschermende stoffen in het bloed kan brengen die krachtig genoeg zijn om het effect van chemotherapie te blokkeren.

Deze stoffen zijn ook in sommige vormen van visolie te vinden. In afwachting van verder onderzoek, raden wij het gebruik van deze middelen tijdens de chemobehandeling af.", aldus onderzoeksleider Emile Voest van het UMC Utrecht. 

Opheffen

Het blijkt ook mogelijk te zijn deze ongevoeligheid weer op te heffen. De onderzoekers ontdekten verschillende medicijnen met dat effect.

Deze medicijnen zouden chemotherapie effectiever kunnen maken doordat ze het optreden van ongevoeligheid voorkomen. Hierna willen de onderzoekers uitzoeken of de medicijnen veilig samen met chemotherapie gegeven kunnen worden.