BAARN - Jongens die opgroeien zonder vader bereiken de puberteit vaak op latere leeftijd. Daar tegenover staat wel dat zij over het algemeen eerder zelf kinderen krijgen dan jongens die met een vader opgroeien.

Onderzoekers van de London School of Economics gebruikten data van een Britse nationale studie naar de ontwikkeling van kinderen, om de relatie te bestuderen tussen de aanwezigheid van een vader de ontwikkeling in de puberteit.

Uit het onderzoek bleek dat wanneer een vader het gezin verlaat tijdens de puberteit, de jongen pas op latere leeftijd de baard in de keel krijgt.

"Dat is een verrassend resultaat. Voorheen werd altijd aangenomen dat zulke zaken al tijdens de vroege kinderjaren worden bepaald.", aldus onderzoeker Paula Shephard.

Jonge vader

Volgens de onderzoeksresultaten zijn mannen die zonder vader opgroeien, minder vaak getrouwd op 23-jarige leeftijd. Wel hebben ze vaker kinderen op die leeftijd. Shephard: "De afwezigheid van een vader oefent invloed uit op de voortplantingsbeslissingen van hun zoon. Zelfs als we controleren voor andere indicatoren van tegenspoed in de jeugd."

Het onderzoek biedt een nieuw perspectief: het meeste onderzoek tot nu toe focust op de invloed van een alleenstaande moeder op de ontwikkeling van het kind. De afwezigheid van de vader verdient meer aandacht stellen de onderzoekers.