Afvallen in groepsverband verdubbelt het resultaat ten opzichte van gewicht verliezen met behulp van reguliere gezondheidszorg.

Uit een nieuwe studie, gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift The Lancet, blijkt dat de samenwerking van artsen met bijvoorbeeld Weight Watchers echt werkt voor de patiënt.

Een afslankprogramma waarbij je regelmatig op de weegschaal staat, advies krijgt over voeding en bewegen en gemotiveerd wordt door een groep, is een effectieve manier om af te vallen.

De onderzoekers volgden een jaar lang 770 volwassenen met overgewicht. De ene helft volgde het Weight Watchers-programma. De andere helft werd naar de huisarts gestuurd.

Weight Watchers-deelnemers die het programma het hele jaar volhielden, waren na een jaar gemiddeld bijna zeven kilogram kwijt. De groep de adviezen van de huisarts opvolgde, verloor maar ruim drie kilogram.

Proef

Het Diakonessenhuis startte in juni als eerste ziekenhuis in Nederland een proef met het wetenschappelijk bewezen afslankprogramma.

Dr. Jeroen Bucx, cardioloog: "We bieden onze hartpatiënten na ziekenhuisopname hartrevalidatie aan. Ook om een gezonde leefstijl te krijgen en te behouden. Afvallen is daar een belangrijk onderdeel van. Het vermindert de kans op herhaling van een infarct of andere uitingen van hart- en vaatziekten aanzienlijk."