UTRECHT - Nederlandse ouders moeten afleren meteen de neusamandel te laten knippen bij hun kind als het regelmatig verkouden is.

Daarvoor pleiten onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht in een onderzoek dat woensdag is gepresenteerd.

De klachten verdwijnen meestal net zo goed als er niet wordt ingegrepen, heeft de studie uitgewezen.

De wetenschappers volgden honderd kinderen tussen de 1 en 6 jaar die last hadden van terugkerende verkoudheid. De resultaten van het onderzoek zijn woensdag ook digitaal gepresenteerd in het British Medical Journal.

Cultuur

Volgens hoogleraar kinder-kno-heelkunde prof. dr. Anne Schilder van het UMC Utrecht is het knippen van amandelen een ingreep die diepgeworteld is in de Nederlandse cultuur.

Volgens haar moeten ouders meer kennis opdoen, zodat ze samen met de artsen een weloverwogen beslissing kunnen nemen over de beste aanpak van de klachten.

Er bestond al langer twijfel over het nut van het amandelen knippen bij verkoudheid.

Ademhalingsproblemen

De onderzoekers benadrukken dat de ingreep wel zin heeft bij kinderen met ademhalingsproblemen, veroorzaakt door een vergrote neusamandel.

In Nederland verwijderen artsen bij 21.000 kinderen per jaar de neusamandel en bij 19.000 de neus- en keelamandelen. In Nederland vinden vier keer zo veel ingrepen plaats als in Engeland of Italië.