BAARN - Vrouwen die 's avonds van een alcoholische versnapering genieten hebben de neiging om gezonder te zijn, naarmate ze ouder worden. Dit geldt voor zowel bier, wijn als een borrel. Zolang het bij een of twee blijft.

Een onderzoeksteam van de Harvard School of Public Health bestudeerden 14.000 vrouwen. De vrouwen die gematigd dronken bereikten veel vaker de 70-jarige leeftijd in goede gezondheid, dan vrouwen die overmatig drinken of geheelonthouders.

Volgens de onderzoekers is het beter om de alcohol over de week te verspreiden, dan deze in een keer in het weekend te nuttigen. Daarbij bleken de vrouwen die rond hun vijftigste dagelijks een of twee drankjes nuttigden een twee keer zo grote kans op 'succesvol ouder worden' te hebben, dan de niet-drinkers.

Onder succesvol ouder worden verstaan de onderzoekers een goede gezondheid, zonder aandoeningen als kanker, diabetes en hart- en vaatziekten, op 70-jarige leeftijd en ouder.

Kritiek
Het is onduidelijk of dit effect echt aan de alcohol te danken is, of dat deze leefstijl gepaard gaat met andere gezonde gedragingen. Voor factoren als roken hebben de onderzoekers wel kunnen corrigeren.

Experts verwelkomen de bevindingen van het onderzoek. Ook uit eerdere onderzoeken is al het positieve effect van alcohol op onder andere het hart, cholesterol en diabetes gebleken. Toch blijft het belangrijk om met mate te drinken. Daarbij zijn er altijd gezondere methode om goed voor het hart te zorgen, dan het drinken van alcohol.