BAARN - Elk jaar lopen 630.000 sporters een enkelblessure op. De kans dat dit terugkomt is één op drie.

Daarom ontwikkelde de Stichting Consument en Veiligheid de gratis 'Versterk je enkel'-app. Sporters kunnen via de app een oefenschema volgen om sneller te genezen en nieuwe blessures te voorkomen.

Na de knieblessure is de enkelblessure de meest voorkomende sportblessure in ons land. Voor bijna vier op de tien enkelblessures is medische behandeling nodig.

Vooral enkelverstuikingen komen veel voor. De medische kosten zijn 46 miljoen euro per jaar. De kosten door arbeidsverzuim worden geschat op 140 miljoen euro per jaar.

Als een sporter eenmaal een enkelblessure heeft gehad, is de kans één op drie dat deze blessure in de toekomst terugkomt. Met name het eerste jaar na de blessure is het risico groot.

Zwakke enkels

De Stichting Consument en Veiligheid ontwikkelde de 'Versterk je enkel'-app. De app is bedoeld voor sporters met zwakke enkels of die herstellende zijn van een enkelblessure.

De app biedt een oefenschema van acht weken, dat bestaat uit drie sets oefeningen per week. Elke oefening wordt duidelijk uitgelegd in een instructiefilm. Het doel: geblesseerde enkels sneller genezen en nieuwe blessures voorkomen.

Effectief bewezen

De oefeningen en het bijbehorende schema zijn afkomstig uit de 2BFit studie van het EMGO / VUmc en zijn wetenschappelijk effectief bewezen voor een goed herstel van enkelblessures. Sporters die de oefeningen uit 'Versterk je enkel' doen, reduceren de kans dat de blessure terugkomt.
 
De 'Versterk je enkel'-app is vooralsnog alleen beschikbaar voor iPhone en gratis te downloaden in de App Store.