BAARN - Een onschuldige bacterie die van nature in aarde voorkomt, kan binnenkort gebruikt worden in de strijd tegen kanker. De bacterie ‘Clostridium sporogenes’ zorgt ervoor dat medicatie alleen de tumorcellen doodt.

Elke nieuwe kankertherapie moet kankercellen aanpakken, maar gezonde cellen met rust laten. Deze therapie doet dat van nature.

Clostridia-bacteriën gedijen in een omgeving met weinig zuurstof. Bijvoorbeeld in vaste tumoren, zoals borst-, hersen- en prostaattumoren.

Als je de bacterie injecteert bij een kankerpatient groeit hij daardoor uitsluitend in kankercellen. Anti-kankermedicatie wordt apart toegediend in een niet-actieve vorm.

Zodra het medicijn de tumor bereikt, activeren enzymen in de bacterie de medicatie. Alleen de tumorcellen in de buurt van de bacterie worden dan vernietigd.

"Dit is een natuurlijk fenomeen dat we kunnen gebruiken om tumorcellen te doden. Gezond weefsel blijft onaangetast.", legt professor Nigel Minton van de universiteit van Nottingham uit.

Brede groep tumoren

Dit onderzoek kan leiden tot een simpele en veilige manier om een brede groep tumoren te bestrijden. Nigel Minton: "Deze therapie doodt alle typen kankercellen. Zeker als de tumor op een lastige plek zit of opereren een te groot risico vormt, is deze behandeling beter." Vanaf 2013 zal deze therapie op patiënten getest worden.