BAARN - Nog iets dat we kunnen toevoegen aan het lange lijstje van oorzaken van kanker: tatoeages. Amerikaanse onderzoekers waarschuwen dat sommige stoffen in de inkt het risico op huidkanker kunnen verhogen.

Het Amerikaanse overheidsorgaan van voeding en drugs lanceert een nieuw onderzoek naar giftige chemische stoffen in inkt voor tatoeages na verontrustende resultaten.

Daaruit bleek namelijk dat de inkt verdachte bestanddelen bevat als ftalaten, metalen en hydrocarbonaten. Deze stoffen zijn kankerverwekkend en verstoren de hormoonhuishouding.

Zwart en kleur

De chemische stof benzo(a)pyreen komt vaak voor in zwarte inkt. Uit tests bij dieren blijkt dat deze stof kanker kan veroorzaken.

Gekleurde varianten bevatten vaak lood, cadmium, chroom, nikkel, titanium en andere zware metalen die allergieën of ziekten kunnen uitlokken.

Meer onderzoek

"We weten nog niet of de stoffen in de inkt een gezondheidsrisico vormen. Het is namelijk moeilijk te zeggen of getatoeëerden meer kans hebben op kanker door hun lichaamsversieringen of door ander risicovol gedrag als bijvoorbeeld roken. Er is dus nader onderzoek nodig", aldus onderzoeker Joseph Braun.

In de Verenigde Staten zouden minstens 45 miljoen mensen een tatoeage hebben.