BAARN - Vrouwen die borstvoeding geven, lijden aan het 'moederbeer-effect'. Ze beschermen hun kinderen en zichzelf agressiever en hebben daarbij een lagere bloeddruk dan vrouwen die flesvoeding geven of geen kinderen hebben.

Onderzoek suggereert dat borstvoeden de typische stressreactie op angst dempt. Dit geeft vrouwen extra moed. Borstvoeding heeft veel voordelen voor de gezondheid van de baby.

Het lijkt ook een minder bekend voordeel te hebben voor de moeder. Het geeft vrouwen mogelijk een buffer tegen de vele stressfactoren die ze als kersverse moeder tegenkomen.

"Ze zullen niet ineens gaan knokken in een kroeg, maar als iemand hen of hun kind bedreigd zijn ze meer geneigd zich op een agressieve manier te verdedigen", aldus psycholoog Jennifer Hahn-Holbrook van de University of California.

Opzet

Zogenaamde 'lactatie-agressie' komt voor bij allerlei zoogdieren. Bij mensen was dit nog nooit onderzocht. De University of California testte drie groepen, namelijk achttien vrouwen die borstvoeding geven, zeventien vrouwen die flesvoeding geven en twintig vrouwen zonder kinderen.

De vrouwen speelden een computerspel tegen een onderzoeksassistent, die zich gedroeg als een onbeschofte deelnemer aan het onderzoek.

Als de vrouw een ronde won, mocht ze op een knop drukken en een lang en luid geluid maken tegen de verliezer, een uiting van agressie. Wat bleek: borstvoedende moeders maakten een geluid dat twee keer zo hard en lang was als dat van de andere vrouwen.   

Lager stressniveau

De onderzoekers meetten ook het stressniveau van de deelnemers aan de hand van hun bloedddruk. De systolische bloedddruk van de borstvoedende moeders was bijna tien punten lager dan bij de vrouwen die flesvoeding geven en twaalf punten lager dan die van de vrouwen zonder kinderen.

Eerder onderzoek bij dieren liet zien dat borstvoeding de verhoogde defensieve agressie mogelijk maakt, door de lichamelijke reactie op angst te reguleren. Dit fenomeen verbetert de overlevingskansen van zowel de moeder als haar nageslacht.

Ook de lagere bloedddruk die je ziet bij de borstvoedende moeders tijdens hun uitingen van agressie is een indicatie dat zich bij mensen hetzelfde mechanisme voordoet.