BAARN - Vetcellen in de huid lijken een rol te spelen bij het kaal worden. Deze cellen vormen namelijk een bron van chemische stoffen die nodig zijn voor de haargroei.  

Op basis van experimenten bij muizen schrijven onderzoekers van de Yale University dit in het tijdschrift Cell. Het onderzoek suggereert dat haarstamcellen gecontroleerd worden door vet.

Door speciaal vet te injecteren werd de haargroei bij muizen met problemen op dit gebied gestimuleerd.

Cyclus

Haar groeit normaal gesproken in een cyclus. Bij de 'kale' muizen bevonden haarfollikels zich voortdurend in de slaapfase van de cyclus. Door het vet rondom deze haarfollikels te viervoudigen begon het haar na twee weken weer te groeien.

Mensen

Het Amerikaanse onderzoeksteam bekijkt nu welke chemische stoffen nog meer betrokken zijn bij de haargroei in muizen. Of dit proces bij mensen exact hetzelfde is, is nog niet bekend. Uit eerder onderzoek bleek al wel dat de kale delen van de schedel van een man hetzelfde aantal haarstamcellen bevatten als de harige gebieden.

"Als we de vetcellen in de huid zo ver krijgen dat ze gaan praten met de 'slapende' stamcellen aan de basis van de haarfollikels, kunnen we in de toekomst wellicht bij mensen ook kaalheid voorkomen en de haargroei stimuleren.", aldus professor Valerie Harsley.